Monday, December 8, 2014

berhati hati banyak mata memandang..

baru baru ni ada seorang manager aku kena rompak...banyak kerugian di alami...nasib baik tiada kemalangan jiwa yang terjadi...selepas kejadian tu aku berfikir nasib baik manager aku tu tak ada apa apa...sebab dia dah berkeluarga kesian kat anak dan suami dia...mak ayah dia lagi...




masa kejadian tu berlaku aku masih belum ke tempat kerja..sebab aku kerja mula pukul 4..kejadian tu berlaku sebelum tu lagi...dari cerita tu aku memang dah agak orang memang dah tahu tujuan dan pukul berapa manager aku selalu keluar..memang dia dah taget...nasib siapa je manager aku yang kena keluar...




pada aku  nak salahkan manager aku pon tak boleh...sebab manager aku itu memang dah duty dia..dia hanya menjalankan tanggungjawab jer...tetapi waktu yang hampir sama membuat kan orang memang dah syak manager aku....yang kedua yang aku nampak adalah tiada keselamatan langsung untuk pergi ke bank....yang ketiga tak alert dengan apa apa yang mencurigakan..memang lah rakyat malaysia nie semua akan berfikir baik baik...nak buat macam mane lumrah masyarakat malaysia....




kepada rakyat malaysia sekalian cuba kita ubah persepsi kita terhadap orang orang yang mencurigakan...atau nak kemana mana kalau melibat kan duit cuba pergi lebih dari seorang terutama malam atau siang hari...kalau nak lebih advance cuba belajar teknik teknik mempertahankan diri...kalau dapat belajar a few a step pon dah ok cuba kalau nak...



apa pon kepada sesiapa yang selalu berurusan dengan bank sila berhati hati...banyak mata memandang...tengok kawasan sekeliling...sama ada dekat atau tak dengan bank yang ingin berurusan...walaupan dekat keselamatan tetap no.1... ingat anda anda keluarga ada ibu bapa ada orang yang menyanyangi anda sama ada secara terang atau tersembunyi...



Saturday, November 29, 2014

rude or not??

okk peristiwa ni terjadi pada hari khamis hari tu...macam biasa aku kerja split...12-4 dan sambung balik pada 6-10...perkara ni terjadi pada 12-4...so cashier morning pon ada lah masa kejadian tu...



nak di jadikan cerita ada seorang customer nie....dia minta snack plate..dan request ayam nak thigh and drumstick...macam biasa cashier akan cakap "KALAU ADA SAYA BAGI YEER" masalah aku dekat sini aku takut tak sempat out ayam tu...memandang kan ada lagi 2 kaunter pon berfungsi...drive thru dengan cashier morning tu...so bila aku sebut ayat tu..dia boleh kata "NAK JUGA" aku ulang balik ayat aku yang kat atas tu...bila nak siap kan produk aku out lah bahagian tu sebab nasib baik cashier morning tu tak ada customer dan drive thru tak ada orang...bila dah siap order semua bagai dia minta resit...aku bagi lah...then customer tu boleh call balik kata aku RUDE ...



manager tanya ada menjawab ke...aku cuba ingat balik customer mana...manager kata baru je lagi dia take away...tanya lagi perempuan ke lelaki...melayu ke cina ke india...maklum lah 1Malaysia kan..so semua tu kena ada...seperti mana aku dah jangka..memang betul pon customer yang request bahagian tu yang call...


bila manager tanya aku cashier yang morning tu macam tak caya sebab benda aku out bahagian yang dia nak..cuma bila aku cakap ayat "kalau ada saya bagi" tu menyebabkan dia boleh call cakap aku rude memang aku rasa macam "huurrmmmm"....kalau aku tak bagi bahagian tu mungkin lah...boleh lah kata aku rude...ni aku dah kasi dah...



kepada pelanggan yang di hormati...kami yang jaga cashier ni bukan senang senang kata ayat kalau ada saya bagi...terus terang...ramai yang request..bila kami sebut ayat tu mereka akan kata "okk" bangsa lain pon akan kata okk...tolong lah faham kerja cashier...kami penat nak buat produk nak siap kan segala bagai...kekadang kami masuk kerja terus sibuk customer datang...minum pon tak sempat apa tah lagi nak makan kami terpaksa ambik fries ke wedges ke nugget makan curi curi depn produk walau pon kami tahu benda tu salah ...nak buat macam mana kami dah lapar....nak tutup kaunter kejap tak boleh manager akan cakap orang ramai lah mana boleh tutup kaunter melainkan manager tu nak cover cashier ni kejap baru boleh pergi makan...kalau tak hurmm berlapar lah sampai habis kerja...




pada kami semua kalau setakat tak dapat bahagian ayam yang nak tu tak perlu lah call cakap cashier tak bagi ke apa ke..benda dah tak ada..kalau nak call kata ayam tak cukup ke salah bagi set ke ayam tak masak ke kira nyer menyebab kualiti produk...baru lah kami akan improved kan service kami semua..tapi kalau setakat tak dapat request bahagain ayam tu memang kami sendiri tak tahu nak buat macam mana...jadi bertimbang rasa lah dengan kami yang berada di cashier...



Wednesday, October 15, 2014

cara baik macam tak berkesan jer...

haiishhh susah betul kalau nak minta cuti nie...aku tahu kali nie aku minta cuti agak lama...5 hari sebab akak aku tunang..jadi aku cuti lama cikit...nak merehatkan badan..walau kenduri tu 1 hari jer tapi aku yakin penat dari mengemas rumah tu pasti terasa....



aku cuba minta cuti sebelum dan selepas kenduri...sebab aku nak kemas balik rumah takkan nak harap kan mak dan ayah aku pulak...macam tak patut jer...jadi aku sebagai anak kena lah buat kerja aku...



aku dah bagi tahu kat manager hampir semua manager tahu aku nak cuti...tapi jawapan yang di beri adalah "tengok lah dulu" "staff tak cukup lah farah".. 2 alasan nie buat aku tak ada mood langsung aku nak kerja...




dah lah raya hari tu tak bagi aku cuti...dah lah tak ada triple...tak per aku tak minta sangat nak cuti masa raya tu..sebab aku dah dengar akak aku nak tunang hujung bulan nie..that why aku tak harap sangat nak cuti raya haji....




ada beberapa staff dah tahu aku nak cuti..dyrang semua tanya kenapa nak cuti lama sangat bila cakap akak nak tunang dyrang macam okk...makna dyrang faham kenapa aku nak cuti...



staff lain minta cuti minta ubah jadual dapat...aku tak dapat...bukan aku sorang jer tak dapat..bahkan ada beberapa lagi staff lain tak dapat nak jadual yang di minta...dan aku dengar ada beberapa nak keluar dari situ...



aku nak tengok hujung minggu nie...kalau cuti aku macam berat je nak bagi..aku tahu nak guna cara macam mana...buat apa aku lebih kan kerja aku sedangkan keluarga aku memerlukan pertolongan aku...kerja boleh cari tapi keluarga hanya tu jer 1....



walau macam mana pon aku tetap dengan prinsip aku keluarga aku no 1.....yang lain lain baru menyusul.....




macam mana nak jadi manager yang bagus kalau perasaan staff tak jaga....kalau manager nak kerja dia senang, senangkan lah jugak hati staff...tak banyak pon yang staff minta...dan tak semua staff jenis yang meminta....kalau ada permintaan mungkin ada lah masalah atau kerja lain yang perlu di laksanakan...jangan lah nak bagi alasan yang membuatkan staff tu doa kan memang betul perkara tu terjadi...




sekarang nie apa yang aku dengar ada 3 orang yang nak keluar...kalau betul 3 orang nie keluar..memang dyrang tak ada staff kira nye... dan masa nie jangan nak buat muka kesian ke apa ker....masa nie nak jer aku cakap ini yang korang minta...masa ada staff buat macam mainan...bila dah jadi macam nie apa pon tak ada...




hargai lah pekerja walau apa pon terjadi...jangan buat dyrang semua macam barang mainan....pekerja pon ada perasaan apa....kalau dah minta benda bukan bukan tu memang kena kick lah jawab nyer..nie minta cuti bukan nyer saja saja,..ada hal keluarga...tu pon nak tak nak je bagi cuti...aku nak tengok hujung minggu nie macam mana.....apa apa pon aku akan buat cara aku..

Monday, October 13, 2014

hantu coklat!!

benda paling senang makan dan bagi aku tenaga dengan cepat...bagi aku adalah coklat...so kalau aku masuk kerja sama ada tengahari atau petang cerita nyer memang tak dan lah nak makan lah apa apa...cerita paling senang drop kat kedai mana mana cari coklat....tak kesah lah nugget milo tu ker m&n ke nips ker..apa apa jenis coklat lah...



start pada tu ramai manager nak kira duit kat kauter aku...adooiii...sebab bila buka drawer jer ada benda yang boleh di makan...siap berebut lagi tu...gila kan....kalau  masuk petang ada jer manager kata..'makan sorang bak sikit arr' kalau dyrang rasa sedap...'nak banyak dari tadi..' adoooiii...




ada budak lain lak kata..aku suka betul kalau si Farah nie masuk kerja...ada jer coklat yang dia bawak....ada yang malu nak minta....aku susah betul kalau malu nak minta nie..takut nanti tafsiran dia lain pulak...so pada aku kalau nak minta jer..aku okk jer kalau nak memberi...apa salah nyer memberi...tangan yang memberi lebih baik dari tangan yang menerima....malam nak balik baru ambil meal yang di sediakan...




kerja macam aku buat memang kena banyak pakai tenaga that why bila aku fikir makanan apa yang paling senang yang bagi aku tenaga dengan cepat dan senang...puas aku berfikir iaitu coklat the simple ways....



kalau korang nak buat macam aku nie kena ada pengorbanan lah sikit untuk membeli coklat yang agak mahal sikit berbanding kalau kita makan terus nasi ke apa ker....sebab macma aku dah dapat meal tu sebab aku malas nak makan nasi...so aku tunggu nasi ayam...hahahahaha...



Saturday, October 11, 2014

perangai manusia...

2 bulan dah mengajar aku bertapa banyak nyer perangai manusia di dunia nie...kalau sesiapa nak belajar kenal perangai manusia nie korang pergi lah kerja kat fastfood...mesti korang tahu macam mane rasa nya...teerutama yang jaga bahagian cashier...




terlampau banyak sangat untuk aku huraikan...tapi kepada yang dah merasa dah tahu dah macam mana perasaan tersebut...



kalau korang yang kerja di fastfood bukan sahaja korang tahu perangai manusia tetapi korang juga tahu 'kisah' yang terjadi didalam fastfood restaurent tu sendiri...



aku tak heran kenapa ramai sangat yang menjadi penganggur di sebabkan memilih kerja dan jenis yang demand nie...kalau nak kerja lama bukan lah di fastfood cari lah pekerjaan yang lebih kukuh memandang kan ekonomi negara sekarang selepas #bajet2015 ....kalaau setakat nak cari pengalaman dan juga side income boleh lah dengan fastfood...tapi make sure korang punya stamina dan juga fizikal kental untuk tempuhi sempanjang beberapa jam korang berkerja....




aku hanya ingin mencari pengalaman...aku dah jumpa beberapa kejadian....walau aku kerja ni tak ada kena mengena langsung masa aku belajar tapi ia membawa impak besar pada aku....





pada pelanggan yang sering mengunjungi fastfood maafkan lah mereka kalau service mereka lambat...mereka juga manusia biasa seperti kalian...kalau apa apa yang lambat ke mereka ada memberitahu terpulang kepada individu sama ada nak tunggu atau tidak....jangan lah marah marah dekat cashier cakap bukan bukan sebab ayam lambat ke atau apa apa yang sampai ke pelanggan lambat...mereka nie manusia insan yang lemah...bertanya dengan baik berhemah...terutama yang datang pada lewat malam..mereka ada pertukaran shift...jadi memang akan terjadi ayam lambat atau apa apa yang di minta di fastfood...tak salah kan menjadi manusia bersabar dan berhemah...






Thursday, October 9, 2014

pengorbanan!!!

ini betul betul pengorbanan aku rasa... maklum lah hari raya hari tu tak balik raya sebab kerja...nasib baik keluarga tercinta telah sedia maklum  pasal hal tersebut...jadi tak ada lah dyrang terkejut beruk ker apa ker...



memang masa rasa tu aku tak dapat rasa atau makan rendang pon..tak bermakna raya haji kali ini..tetapi ibu telah siap sediakan juadah untuk anak yang tercinta yang jauh di mata tetapi selalu dekat di hati nya...



mak kirim rendang ayam kuah kacang lemang ketupat dan juga kek gula hangus....dapat juga makan air tangan mak..setelah sebulan tak merasa air tangan mak kali ini terubat rindu semua terhadap keluarga tercinta...alhamdulillah masih di beri peluang...



InsyaAllah hujung bulan nie akan pulang ke seketika untuk meraikan hari pertunangan kakak tersayang....doakan majlis semua berjalan dengan lancar....ini kenduri yang pertama dalam keluarga kami sekeluarga...jadi berharap tiada sebarang kecacatan didalam majlis tersebut...harap semua berjalan dengan lancar dan mengikut apa yang telah di rancangkan oleh kedua belah keluarga....





Thursday, October 2, 2014

membawa padah!!!

hambik kau...petang tadi main hujan tak ingat dunia...kan dah malam hidung berair lah tekak tak selesa lah apa lah...



ingat lah esok kerja wahai farah...bukan nyer esok off day...


keadaan aku tengok dulu kalau teruk sangat baru aku pergi klinik semua bagai mintak MC...kalau tidak kalau masih bertahan bertahan lah selama yang boleh...



susah betul dapat body yang kurang cikit antibody nie...main hujan jer sikit sakit...tapi tak per...sakit tu kan penghapus dosa dosa kecil...hope tak menggangu lah kerja aku esok...





credit gambar dari google image...



snickers!!!!

makanan pada aku cepat kenyang untuk jangka masa pendek...adalah coklat...


hehehehe....dah 2 bulan dah sebenar nyer aku kerja part time...tu pon aku masuk shift...so kalau agak agak aku dah lambat tapi aku lapar gila aku akan singgah kejap kat maner maner yang jual benda nie..





sama ada aku akan buka benda nie kat atas motor atau masa aku nak masuk ke dalam untuk punch card..dyrang nak kata marah mungkin tapi nak buat macam maner aku dah lapar...huhuhu..kalau tak karang something happend karang susah pulak dyrang semua...jadi nak tak nak tutup jer lah sebelah mata..




rupa nya bukan aku sorang jer yang suka makan benda nie..aa sorang lagi staff kat situ pon sama jugak suka dengan benda nie...ada sekali tu aku bagi jer dia snickers nie kat dia..dah memekak jer..huhuhu...



so kalau rasa lapar makan jer lah apa apa coklat...coklat salah satu makanan yang cepat bagi tenaga untuk maklumat korang..so tak payah nak kata diet lah semua bagai okk..makan untuk hidup...bukan hidup untuk makan...

Sunday, September 7, 2014

akhirnya...

hajat aku dan akak aku adalah sama untuk memiliki 1 pon cukup dah untuk gadget nie...dan hari tu masa hari sabtu ada IT Fair di Mid Vallley...kitaorang pergi sana untuk merembat 1 laptop untuk adik aku...maklum lah dia nie jenis yang suka mendesak..sampai sakit telinga kitaorang 1 family....huhuhuhuhuuhu



then pergi lah tunai kan permintaan dia..karang mogok pulak tak pergi kelas...huhuhuhuhu...jumpa lah apa yang dia nak tu...so lepas tu ada lah urusan my daa n my mum settle kan...aku pergi merayap 1 exhibition tu..maklum lah tempat dah sebati...tau jer lah kat maner dan belah maner semua....hehehehehe




selesai kan urusan adik aku nie...dan kami pon bergerak ke tempat lain (hall)...before tu akak aku dah stick kat ada 1 tempat yang jual action camera...alah action camera yang banyak jual kat IG semua tu...aku tahu memang dia nak memiliki 1...alih alih jalan punya jalan...kami jumpa tempat orang yang jual GoPro....harga RM1488 GoPro 3+Black Edition....perghhh harga tu siap dia bagi free memory card dan ada 3 accessory yang di beri secara percuma....harga tu kalau kat pasaran just dapat yang dalam kotak jer...memory beli sendiri dan tambahan 3 barang tu pon beli sendiri...bila ada jual dengan harga yang mampu milik dan ada tambahan lain...my dad say "kalau nak ambik lah..." giler tak nak...bermula nyer rudingan antara kitaorang dengan penjual tu..




harga yang di nyatakan tidak termasuk benda benda lain yang nak di tambah like say nak beli monopod tu...tu harga lain...bila di kira kira balik dekat juga 2K...tapi nak buat macam maner ia menjadi 1 keperluan pada suatu hari nanti...





okk akhirnya untuk memiliki gadget seperti itu macam caya ngan tidak jer ayah nak belanja...hehehehe...sebab dy tahu dy jugak akan guna gadget tu..so wat apa nak berkira sangat..hehehehehe..bermula lah planning family nak ke mana bawak gadget tu...



cadangan please nak pergi mane bawak gadget GoPro tu...ingat nak try snorkeling lagi tapi dah tak tahu kat mana nak try...tioman dah perhentian dulu pon dah...nak ke sempadan takot pulak...huhuhuhu..keadaan masih belum stabil...



apa pon nanti aku bagi feedback macam maner hasil dan juga kualiti gambar yang di hasil kan oleh GoPro nie...dan aku dengar GoPro 4+ bakal di lancar kan dalam bulan 9 nie...jadi sama sama lah kita tunggu yer...


Thursday, September 4, 2014

Aku dan Meatball

niat di hati nak beli meatball kat ikea hari tu...jadi dapat lah makan beramai ramai...hehehehehehe..bagus kan niat murni tu....(ayat poyo jer) hehehehee...



okk bila akak aku dan juga mak aku jaga troli nak bayar...aku kena naik semula ke tingkat atas untuk membeli meatball ikea...okk lah nak makan punya pasal sanggup jer...



sampai jer aku ke tingkat atas...mak ngan akak dah habis bayar barang barang dah...aku tak habis beratur lagi....huhuhuhu..bertapa ramai nyer orang yang makan di ikea...dan lepas tu mak aku call tanya dah beli ke belum...then aku cakap lah belum lagi tapi dah nak sampai dah kat bahagaian depan nie...so my mum say okk akak tengah ambik kereta dy suruh tunggu kat depan hotel royal bintang....okk lah...




aku pon teruskan lagi beratur....orang ramai giler nie...aku masa nie nak cepat sebab lepas nie nak shoot pergi kelana jaya...masa pada tu dah pukul 1.45...memang lah dekat jer dari sg buluh ke kelana jaya ikot jer highway LDP tu...lalu depan One Utama dan sebagai nyer....tapi buat nyer jemmed tak ke jadi lama...nasib tak deal ngan orang masa....



sampai jer turn aku...aku mintak take away jer meatball 20 ketul..dan jawapan chef tu...

"kat sini tak ada take away...kalau nak bawak bekas sendiri.."


kau bayang kan aku beratur bagai nak rak...adalah 15 minit macam tu...dan itu jawapan dy...bertapa kecewa giler aku...dan aku pon call balik akak aku tanya..


"wei tak boleh take away ekk.."

"ntah...tak per lah balik jer lah..lain kali ekk.."


aku pon turun balik pergi ke tempat yang dah deal ngan akak aku tu..then  bila sampai sana my mum say..maner meatball?? dan jawapan yang kecewa sangat...cakap tak boleh bawak balik....



memang waktu tu kecewa pergghh giler lah....dah sampai dah beratur dah sampai dah kat depan itu jawapan nyer...



then malam isnin tu borak ngan member..tanya kat dy tak boleh ke take away meatball...dan dy pon mencari lah sumber lah yang boleh di percayai..




okk fine aku tak bawak pon food container that why tak boleh....huhuhuhuhuhuhu



my sis say...you get first salary right lets go meatball ikea after this...



bawak lah bekas untuk tapau food di ikea yer....kalau tak jadi lah macam aku...hampa...kehampaan...kecewa...pilu sangat rasa di hati...huhuhuhhuhuhu..



Wednesday, September 3, 2014

awasi pergerakan

okk rentetan cerita pergi ke IKEA tu...ada cerita tersendiri...memandangkan akak kau beli untuk kelangkapan rumah untuk membeli rod langsir dan lain lain...so bila masuk dalam troli rod tu tak muat lah...



masa aku jalan nak pergi ke bahagian gudang tu nak ambik barang yang di simpan didalam gudang...aku kena lalu tempat yang ramai giler orang...so nak tak nak aku kena berhati hati dan lebih berhati hati....



manusia tak sempurna mesti ada jugak terlanggar dengan orang...entah macam maner rod dalam troli tu.. yang terkeluar dari troli tu terkena salah seorang pengujung di IKEA...aku sah sah tak perasan...kepada orang berkenanaan minta maaf lah bebanyak yer...orang ramai lagi pon nak cepat sebab balik dari IKEA aku kena shoot ke kelana jaya pulak...so memang pergerakkan kena jadi fast and furious dah...




bagi penghujung lain pulak mintak lah awasi anak anak yang pergi ke IKEA pada waktu dan hari puncak...macam macam hal boleh jadi...anak boleh hilang..anak kena langgar dek troli...macam kes aku tu...



kalau nak selamat bila shopping di IKEA pergi letak anak anak di tempat permainan kat bawah tu...memang selasa dan tak payah risau...dah habis tawaf IKEA tu nanti baru ambik balik anak tu..tak ada masalah kat situ...anak pn tak hilang..dan tak mengganggu pengunjung lain untuk mencari barang...hehehe tu cadangan jerr...tapi terus terang cakap tak ramai yang buat....dyrang nak anak bersama tapi di penjagaan kepada si cilik? mak ayah sibuk mencari barang.....karang hilang satu hal pulak nak cari...memandang kan kat IKEA tu macam macam benda yang di jual dari kaca sehingga ke plastik...maybe plastik tak ada masalah..bila sampai di part kaca tu macam mane..



masa aku pergi hari tu ada seorang nie aku tak tahu lah sapa yang bawak troli...tapi orang tersebut telah langgar 1 set of glass di IKEA..bila dy melanggar gelas..gelas tu jatuh dan pecah...memang telah menarrik perhatian orang ramai untuk melihat apa yang terjadi...



aku sendiri takot bila sampai kat part gelas tu...that why aku akan letak troli luar kawasan gelas...so berhati hati bila sampai di part gelas nie...malang tak berbau...




macam macam boleh jadi kalau kita tak berhati hati...jadi kena lebih berhati hati...bukan hati hati jer......

Tuesday, September 2, 2014

IKEA

siapa tak pernah pergi IKEA yang kat sg.buluh tu...okk kali nie aku pergi dengan niat nak bershopping...sebab dulu pernah datang dengan saja saja jer pon dah melayang dah duit...apatah lagi pada kali nie...


in the same time aku pon ada jugak target...hehehehehe..bukan nak bershopping sangat...sebab aku nak beli cermin jer....cermin untuk bilik aku...nak tukar kasi transform sikit sikit lah bilik tu....hehehehee..



target aku yang kedua ialah nak makan meatball....hah 1 lagi keutamaan orang datang ke IKEA sebab nak makan meatball jer...memandangkan IKEA nie kedudukan berhampiran dengan hotel Royal Bintang the curve e@curve kidzania dan lain lain...so IKEA nie akan menjadi tumpuan ramai bila masa hujung minggu dan juga bila waktu makan tengahari dan lepas waktu kerja...



bagi yang nak datang ke IKEA semata mata untuk makan jer aku rasa baik lah cari masa yang sesuai...sebab takot nanti korang mesti menyampah nak datang lagi...hehehehehe



so hari ahad masa aku pergi hari pukul 10.++ sampai IKEA pon kereta dah beratur dah nak cari parking...then masuk jer dalam lagi lah kan...masalah jadi lama sebab nak buat pemilihan...ada barang aku kena pergi ambik sendiri kat tempat gudang tu...so dah dapat nombor tu semua dan dah habis jelajah baru aku pergi kat tempat gudang untuk ambik barang...




barangan yang aku ambil kali ini lebih kepada accessory barang rumah untuk akak aku...so memang banyak dan ada diantara barang tu panjang panjang lah jawab nya...hehehehehehe..



so habis hari tu agak banyak sebab macam macam beli barang dengan niat...hehehehee...ada lagi sebenar tak cukup...sampai aku pon naik letih dah...siap bergayut dah aku kat troli...nak cari tempat duduk maner nak ada tempat duduk...so kena pandai pandai mencangkung....




Friday, August 22, 2014

Takziah







Takziah buat ahli keluarga MH17






yang pergi tetap pergi yang mash hidup teruskan perjuangan seperti biasa...






rindu tetap rindu kepada yang telah pergi...





pengganti adalah doa dan juga amalan yang boleh di buat untuk kebaikan bersama...







doa tetap akan tetap bersama hingga ke Syurga....





SALAM TAKZIAH DARI FARAH NOORLIN

 BUAT AHLI KELUARGA MANGSA NAHAS MH17



BERSAMA SAMA KITA SEDEKAH AL-FATIHAH..


DAN BERDOA SEMOGA DI TEMPATKAN DI KALANGAN ORANG YANG BERIMAN


~AMMMMMIIIINNNNN~



Boyce Avenue - All Of Me



What would I do without your smart mouth
Drawing me in, and you kicking me out
Got my head spinning, no kidding, I can’t pin you down
What’s going on in that beautiful mind
I’m on your magical mystery ride
And I’m so dizzy, don’t know what hit me, but I’ll be alright

My head’s under water
But I’m breathing fine
You’re crazy and I’m out of my mind

‘Cause all of me
Loves all of you
Love your curves and all your edges
All your perfect imperfections
Give your all to me
I’ll give my all to you
You’re my end and my beginning
Even when I lose I’m winning
‘Cause I give you all, all of me
And you give me all, all of you

How many times do I have to tell you
Even when you’re crying you’re beautiful too
The world is beating you down, I’m around through every move
You’re my downfall, you’re my muse
My worst distraction, my rhythm and blues
I can’t stop singing, it’s ringing, I my head for you

My head’s under water
But I’m breathing fine
You’re crazy and I’m out of my mind

‘Cause all of me
Loves all of you
Love your curves and all your edges
All your perfect imperfections
Give your all to me
I’ll give my all to you
You’re my end and my beginning
Even when I lose I’m winning
‘Cause I give you all of me
And you give me all, all of you

Cards on the table, we’re both showing hearts
Risking it all, though it’s hard

‘Cause all of me
Loves all of you
Love your curves and all your edges
All your perfect imperfections
Give your all to me
I’ll give my all to you
You’re my end and my beginning
Even when I lose I’m winning
‘Cause I give you all of me
And you give me all of you

I give you all, all of me
And you give me all, all of you



the best person do acoustic version 

Thursday, August 21, 2014

Akim & The Magistrate - Mewangi



Selamanya
Hati ini akan selalu memujamu
Mencintaimu
Seumur hidupku hanyalah padamu

Waktu
Dengarkanlah
Selalu dekatkan ku dengannya

Indah
Ku menutup mata
Satukanlah hati

Jadikan malam ku lebih indah
Jadikan siang ku lebih terang
Biarkan bungaku mewangi
Selamanya

Selamanya
Hati ini akan selalu memujamu
Mencintaimu
Seumur hidupku hanyalah padamu

Waktu
Dengarkanlah
Selalu dekatkan ku dengannya

Indah
Ku menutup mata
Satukanlah hati

Jadikan malam ku lebih indah
Jadikan siang ku lebih terang
Biarkan bungaku mewangi
Selamanya

Jadikan malam ku lebih indah
Jadikan siang ku lebih terang
Biarkan bungaku mewangi
Selamanya

Jadikan malam ku lebih indah
Jadikan siang ku lebih terang
Biarkan bungaku mewangi
Selamanya


hari perkabungan negara
















okk pada jumaat nie 22/8/2014..adalah hari perkabungan negara...sempena ketibaan jenazah mangsa MH17 di Malaysia yang telah di tembak jatuh di timur Ukraine...dengan itu negara telah mengisytiharkan bahawa Jumaat nie bagi hari perkabungan negara dan bagi melahirkan rasa dukacita terhadap mangsa nahas MH17...














TAKZIAH DAN AL-FATIHAH 
BUAT MANGSA NAHAS MH17









Wednesday, August 20, 2014

akhiri penantianku - aliff satar



Resah hati ku
Selalunya ada
Fikirkan kamu
Setiap waktu ku
tenang jiwa ku
bila kau di sisi
Dalam dakapan mu buat ku mati

Hooooooo~

Jauh
Ku menunggu
Biar ketahuan mu
Disini ku merindu

Jauhhh
Ku berharap
Kembali kau pada ku
Akhiri penantian ku

Tak mampunya aku
Bila kau tiada
Gelap hariku
Sepi hidup ku
Lemah langkah ku
Mendengar suara mu
Laju jantung ku bila menyentuh mu
Wooo~

Jauh
Ku menunggu
Biar ketahuan mu
Disini ku merindu

Jauh
Ku berharap
Kembali kepada ku
Akhiri penantian ku

Hooooo~oooo~hoooo

Jauhhhh
Ku menunggu
Biar ketahuan mu
Disini ku merindu

Jauh
Ku berharap
Kembali kau pada ku
Akhiri penantian ku

Jauh
Ku menunggu
Biar ketahuan mu
Disini ku merindu

Jauh
Ku berharap
Kembali kau pada ku
Akhiri penantian ku


Tuesday, August 19, 2014

perginya insan yang disayangi

perginya insan yang uzur pada malam hari...disempurnakan jenazah pada hari ini...buat kali terakhir tidak dapat meratapi wajah buat kali terakhir...nasib baik sempat meratapi wajah tua pada hari raya adilfitri yang lalu...



perginya nenek pada malam 18 ogos 2014...mengikuti atuk yang telah pulang ke rahmatuhAllah dahulu pada tahun 2012 dan juga seorang anak pada tahun 2009....raya adalah pertemuan terakhir di antara adik beradik aku dengan arwah nenek...ntah macam mana kami balik agak lama pada ketika itu...berbanding tahun sebelum nya...bak kata adik 'nasib baik raya dapat jumpa kalau raya hari tu ada hal semua orang termenung tak dapat meratapi wajah tua buat kali terakhir..'



arwah nenek sejak dua menjak nie kesihatan tidak memberangsangkan...ia menjadi lemah tidak bermaya...pernah memasuki hospital Tuaku Jaafar selama sseminggu kerana kekurangan air dalam badan...




perginya arwah nenek memberi impak yang besar pada keluarga aku sendiri...aku menjadi tertanya tanya adakah kami akan berkumpul seperti dahulu...adakah kami akan berkumpul dalam 1 keluarga yang besar??


permergian atuk pada dahulu pun telah merungkai kan pertanyaan demi pertanyaan....adakah pemergian nenek kali ini terlerai semua jawapan...



AL-FATIHAH BUAT NENEK 
SEMOGA NENEK DI TEMPATKAN DI KALANGAN ORANG YANG BERIMAN 

~AMMMIIINNNN~



Monday, August 18, 2014

sabar melampaui batas....



















dalam sabar kita bersama kawan kawan sabar kita selalu kurang....
dalam sabar kita dengan keluarga sabar kita tidak seperti bersama orang yang kita sayangi....
dalam sabar kita dengan insan yang paling kita sayang sabar kita tidak seperti bersama seorang pelanggan
















Thursday, August 7, 2014

macroons senget sebelah

fenomena macroons nie aku tengok makin mendapat sambutan apabila dr fazley membuat dan menjual macroons dibawah jenamanya sendiri.... mendapat sambutan yang menggalakkan dari dari peminat mahu pon rakyat malaysia sendiri...


macroons merupakan makanan di perancis yang mewah...dan sekarang semua boleh memiliki sebiji macroons...


hari tu akak aku sibuk kata nak buat macroons..so kami pon try tanya pakcik google..jumpa kat blog masam manis....okk kami ambil resipi kat blog masam manis nie...hehehe pinjam resipi ekk kak ita...


okk kami pon buat lah ikot lah apa yang kak ita nie tulis kat blog dia...sambil dok sukat bahan tengok handphone...resipi mudah tapi cara nak membuat tu yang akan menentukan sama macroons korang jadi ke tidak...


macroons yang aku buat...aku tengok jer aku boleh kata tak jadi.. sebab apa macroons aku senget sebelah...


see nampak kan macroons aku tak naik kedua dua belah...kelakar pulak tengok macroons nie...


benda nie still boleh makan lagi...cuma tu lah bentuk tak berapa nak lawa...tapi tak per lah cubaan pertama...nanti buat lagi...tengok pulak apa hasil nyer...adakah lagi teruk atau dah menjadi...


nie hasil bila letak coklat..alah coklat nutella jer..


Wednesday, August 6, 2014

Sale Baskin Robbins

okk seperti mana korang biasa tengok iklan baskin robbins setiap hujung bulan 31hb setiap outlet baskin robbins akan buat promosi...


kalau korang kata tak berapa nak murah lagi tu...cuba lah korang beli masa bukan 31hb...bagi aku ice cream baskin robbins nie sesuai untuk makan sekali sekala..bukan selalu...kalau selalu tak tahu lah nak kata apa...kalau setakat korang nak buat air float macam kat A&W tu better korang pergi jer lah beli ice cream biasa...kalau pakai ice cream macam baskin robbins nie tak sesuai dik oii....


kalau korang nak rasa nikamt makan ice cream macam ni kan korang beli yang saiz quart tu...then korang makan ramai ramai 1 keluarga...baru dapat rasa hubungan kekeluargaan...dan korang makan tu jangan nak masuk dalam bekas lain...sama ada korang share sudu atau sediakan sudu sorang satu...pada aku bukan najis pon kalau korang makan sisa family korang afdal apa.. makan sisa mak...


untuk saiz yang paling atas sekali saiz pint tu..korang hanya boleh letak 1 perisa sahaja...yang quart tu korang boleh letak 2 perisa...dan yang paling besar yang half gallon tu korang boleh letak 4 perisa....dan seperti mana aku bagi tahu korang tadi ice cream jenis macam nie korang bukan boleh makan habis dan dan tu jugak...korang pasti akan simpan..hehehehe...okk setiap pembelian akan di bekal kan ice kering untuk mengekalkan suhu ice cream untuk sampai ke rumah...


dan keluarga aku telah pilih ice cream saiz quart yang boleh masuk 2 perisa...perisa yang kitaorang ambik tiramisu dengan jamaco almond fudge...



Monday, August 4, 2014

Ice Cream Cake Baskin Robbins

memandang kan bulan ini sahaja ada 3 orang yang sambut hari lahir...jadi kitaorang 1 keluarga memutuskan untuk celebrate sekali  yakni pada 31 Julai bersamaan hari lahir buat akak yang ke _ _ !!!hehehe maner boleh bagi tahu...mengamuk nanti kalau dy terbaca blog nie....


memandangkan di seremban ada 1 shopping complex yang baru sahaja di buka iaitu Palm Mall...jadi kat sana ada Baskin Robbins... buat pengemar pengemar ice-cream baskin robbins boleh lah korang semua mengunjungi outlet terbaru baskin robbins di Palm Mall...


okk kitaorang decide nak beli ice cream cake jer.... okk tips kalau nak beli ice cream cake korang kena tanya kat penjual tu ice cream apa...sebab ada dikalangan pembeli tidak mengetahui apa itu ice cream cake...meh sini aku terangkan...


ice cream cake bermakna ice cream yang di jadikan bentuk cake...luaran nampak seperti cake biasa...tetapi didalam tu ada lah ice cream semata....jadi korang kena tanya kat penjual tu ice cream apa yang di jadi kan kek yang korang pilih...kalau korang pandang design jer takut korang tertipu sebab tak semua flavor ice cream korang suka kan...that why kalau korang tanya kat sesiapa yang sudah membeli ice cream cake ada yang kata sedap dan sebalik nya.....



okk harga ice cream cake nie mengikut saiz lagi besar korang ambik lagi mahal...dan tip lagi 1 kalau korang nak beli make sure kuantiti yang secukup nyer kalau korang beli terlebih dan simpan ia akan menjadi tak sedap seperti mana korang beli semalam...


dan kami telah buat keputusan untuk membeli kek seperti ini..



kalau kek ni korang boleh tengok kat barisan pertama dari kiri no 2 kedudukan kek nie....ice cream kek nie berperisa chocolate royal...sedap...terasa chocolate yang sedap... 

Hari Raya 1435H

okk pertama sekali Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin...agak sibuk raya tahun nie ada kejadian yang tak dapat di elakkan...laptop pon duduk jer dalam beg malas dia nak keluar....bila orang dah mula kerja nie baru lah aku ada masa untuk update apa yang belum update lagi....


raya tahun nie adik beradik nak sama warna...ibu dan ayah tak kesah...dah jadi kerja pergi cari baju untuk si adik nie baju melayu...baju melayu cari pertengahan puasa itu pon saiz dan juga warna yang dy nak nasib baik ada.....baju aku dengan akak dah ada...sebab kitaorang pergi beli masa kitaorang pergi vietnam cuti tahun lepas...


apa warna kami 3 beradik..??

maaf lah yer gambar telah di compress sebab nak masuk dalam instagram
okk warna kami 3 beradik ialah oren...semua tak ada baju oren so pakai jer lah.....siap ada permintaan lagi nak cari baju raya tahun depan kat vietnam jugak...haiiyakkk..macam nak berniaga baju kurung pulak nak kena pergi beli baju kurung kat vietnam...mentang mentang lah kat sana murah 3 pasang RM100...


InsyaAllah kalau ada rezeki aku, ibu dan juga akak nak ke vietnam sekali lagi untuk membeli baju kurung yang 3 pasang RM100 tu...tapi tak tahu lagi bila..kita hanya mampu merancang...hehehe....

Monday, July 21, 2014

iktiar dan terus iktiar

malas nak pergi klinik dan farmasi hurmmm dan telah menyebabkan batuk aku lambat nak baik...


air batu dan air sejuk aku dah tak minum dari hari khamis hari tu...dan sekarang ubat batuk cap ibu dan anak pon dah nak abis...



sekarang aku cuba minum air suam yang di campur dengan limau nipis...okk benda nie memang dari kecik aku amalkan kalau aku batuk berkahak memang ibu dan ayah akan bagi madu yang di campurkan dengan limau nipis sikit...dan sekarang aku cuba minum air suam limau nipis...harap berkesan lah...



dari dulu kalau makan ubat batuk tu mesti lambat giler nak baik...pernah raya tahun lepas batuk pada raya pertama teruk lah jugak...memang masa tu tak boleh jumpa air batu...kalau jumpa minum lepas tu siap lah...



balik dari raya di sebabkan tak tahan dan ada limau kat umah bantai aku pergi perah sebiji limau nipis campur dengan madu..korang jangan lah buat macam tu karang tak terminum balik dek masam..tapi aku telan kan jer sebab dah tak tahan....pergghh lega kejap tekak...kena aku ulang 3 ke 4 malam alhamdulillah ok...tinggal sikit sikit jer...tapi dalam masa yang sama stop juga lah minum air batu...kalau nak minum pon air sejuk tak berapa nak sejuk...



jaga kesihatan sebelum raya nie karang tak dapat beraya....biarlah minum air panas masa bulan puasa asyik dok minum air sejuk jer kan...rest kan tekak dari minum air sejuk seketika...lagi satu nak bagi tahu...kalau keluar naik kenderaan seperti kereta sila lah pasang air cond....maklum lah udara kat malaysia nie tak berapa nak bersih...jangan lah berkira sangat minyak tu dari pergi klinik ambik ubat maner lagi mahal...


okk jaga kesihat masa pnghujung ramadhan ini supaya dapat melaksanakan ibadat puasa dengan jaya nyer...dan boleh meraikan kemengan pada bulan syawal nanti....

Sunday, July 20, 2014

GSC Palm Mall Seremban Di Buka

okk bagi rakyat negeri sembilan...di area seremban..semua tahu tentang kewujudan sebuah shopping complex yang baru iaitu palm mall..berdekatan dengan KPJ Hospital...


kat situ mostly outlet yang tk ada di mana mana shopping mall ada di situ...cuma 1 jer lagi tak ada..subway..ada sesiapa nak buka franchise subway tak kat seremban..??? hehehehehe..



okk kat Palm mall nie jugak ada sebuah panggung wayang yang mengantikan wayang di termial 1..iaitu GSC....apa yang aku suka tentang gsc nie adalah popcorn dy yang sedap...that why aku tak boleh pergi wayang masa time bulan puasa...tergugat iman....



GSC di seremban merupakan yang  pertama menggunakan THX sistem...pasti nyer rakyat seremban teruja untuk menonton filem di GSC Palm mall..



ada 10 hall di GSC palm mall...dan ini telah membuat gsc palm mall lebih luas di aeon seremban 2...jadi kalau tiket habis boleh lah pergi ke palm mall...


okk sekarang nie GSC Palm Mall tengah bagi screening percuma pada 19-23 july sebab official date opening pada 24 july....so pada sesiapa yang nak merasa orang pertama yang duduk di kerusi wayang yang baru itu boleh lah pergi masa screening percuma ini...



untuk maklumat lanjut korang boleh pergi ke website GSC www.gsc.com.my untuk maklumat lebih lanjut pasal screening percuma tu...cerita apa...pukul berapa...korang boleh check kat website gsc...



  

Saturday, July 19, 2014

telur dada bersayur

hah pernah buat?? tak penah kn..biasa korang buat letak bawang dan terus goreng....okk menu nie pada aku sesuai untuk di buat masa sahur atau berbuka..suka hati korang lah kan nak makan bila....



bahan bahan nak buat senang jer...tersangat simple...

telur ayam
carrot
celery
bawang holland
capsicum
cili padi
daun bawang
garam secukup rasa
blackpaper secukup rasa
susu cair


tu bahan bahan yang di gunakan....kalau korang nak tambah lain pon boleh...susu cair tu kalau korang nak tukar ke mayonis pon boleh jugak....hehehehe..bila korang guna susu cair n mayonis nie api korang kena jaga jaga sebab ia akan mengelap kan bahagian yang terlalu lama dengan api..dengan erti kata lain hangus...



okk lupa pulak nak kata bahan bahan tu semua korang kena potong atau racik halus halus tau...kalau nak goreng pada aku better korang goreng lambat sikit...dah nak berbuka ker baru goreng...sebab nanti korang terliur pulak bau dan rupa telur tu...


okk selamat mencuba dan menjalani ibadah puasa pada 10 malam terakhir ini...

Friday, July 18, 2014

Tragedi MH17

Sekali lagi Malaysia di gemparkan pesawat MAS MH17 telah di tembak di Ukraine. Pesawat malang itu dari Amsterdam menuju ke Kuala Lumpur yang telah berlepas dari Amsterdam pada pukul 10.15 pagi waktu Amsterdam dan di jangka tiba di KLIA pada pukul 6.10 pagi ini.



Sidang media di Hotel Sama Sama KLIA, Dato Sri Najib Razak telah mengesahkan pesawat itu milik MAS MH17. Pesawat yang membawa seramai 295 penumpang – 280 orang awam dan 15 anak kapal yang menggunakan pesawat boeing 777.



Laluan udara yang di gunakan pesawat MH17 telah di sahkan selamat oleh ICAO. Laluan ini bukan pesawat MH17 sahaja yang di gunakan bahkan hampir ke semua pesawat kormersial guna.



Wisma Putra sedang berkerjasama dengan kerajaan Russia dan Ukraine untuk susulan laporan MH17 yang telah di tembak oleh pihak pengganas.



Sekiranya benar pesawat MH17 ini telah di tembak pihak yang bertanggung jawab saptutnya di bawa ke muka pengadilan, kerana telah melibatkan orang awam dan orang yang tidak bersalah.



Satu fakta menarik pasal MH17 ini, pesawat MH17 ini telah berusia 17 tahun pada 17/7/1997. Ke semua bermula dari angka 17. Apa pon sama sama lah kita berdoa dan membaca Al-Fatihah untuk mangsa yang terkoban dalam nahas MH17.



‘Hari yang tragik dalam tahun yang tragik buat Malaysia’ di petik dari sidang media, kata kata Dato sri Najib Razak.



Salam Takziah dari Farah Noorlin buat ahli keluarga nahas MH17.

Tuesday, July 15, 2014

cuaca tercemar??

hurmm...sakit tekak dan juga batuk simptom yang aku kena...demam tidak..akurasa mungkin sebab ada jerebu...maklum lah selama nie hirup udara bersih jer...ehehehehe...


aku nie memang sensitif dengan pencemaran udara...cepat jer batuk dan sakit tekak tu datang menyerang...


apa aku buat bila kena batuk dan sakit tekak ni...senang je....pertama sekali minum air vitamin...hehehehe...lepas tu makan ubat sakit tekak...dan minum air panas... lepas tu akan rasa okk sikit...kemudian ulang balik semula...hehehehe



tolong jaga kesihatan diri...sepanjang bulan ramadhan nie...sebab lepas tu syawal....lagi pon sepanjang bulan ramadhan nie kan kita nak beribadat..jadi jaga kesihatan..


minum air vitmin adalah cara paling senang untuk menjaga diri kita...

Wednesday, July 9, 2014

Dari Novel di adaptasi ke drama atau ke filem

Banyak dah novel novel yang ada di pasaran di adaptasi menjadi suatu jalan cerita yang mempunyai watak tersendiri...kebanyakkan pengemar novel sudah pasti tertunggu tunggu novel yang ada didalam koleksi peribadi untuk di hayati sama ada sama seperti didalam novel atau berbeza dari sudut jalan cerita yang di hasilkan..



Seperti aku sendiri yang sudah mempunyai koleksi novel..tak kira lah dari alaf 21 ker karya seni ker FIXI ker dan ada beberapa lagi syarikat penerbitan lain...dan seperti biasa kebanyakkan dari alaf21..



Kemungkinan sudah menjadi trend menjadikan novel kepada suatu jalan cerita yang sebenar sama ada di layarkan di layar perak mahupon di kaca TV di rumah...



Apa yang aku dapat lihat apabila novel di adaptasikan kepada suatu cerita ia pasti akan mendapat sambungan yang hangat tidak pernah mengecewakan semua penonton yang ada yang menjadi peminat..



Begitu juga dengan penonton yang tidak gemar membaca, apabila melihat jalan cerita menarik ia pasti akan mencari buku tersebut..secara tak langsung ia telah menarik minat untuk membaca novel yang ada di pasaran...



Ada beberapa syarikat pengeluaran akan mengeluarkan buku berbentuk e-book...dimana kita akan melakaukan transaksi untuk membeli dan kita akan dapat dalam bentuk digital..memang tidak memerlukan ruang untuk penyimpanan tetapi pada aku kurang menarik sikit lah sebab tak boleh pegang dan baring gelak sensorang sekiranya jalan cerita itu menarik...



Buat masa nie aku memperlahankan pembelian novel yang ada di pasaran..kerana rak buku kat umah dah penuh...tunggu ada imbuhan untuk membeli rak buku yang baru baru bersemangat nak mengumpulkan koleksi novel yang ada di pasaran...bagi aku menyimpan novel novel yang ada didalam koleksi akan merasa puas untuk membaca dan terus membaca...




Jadi kepada yang kurang gemar membaca novel yang berbentuk formal..cuba try dengan buku novel dari FIXI...selepas tu confirm korang akan nak baca dan mengumpulkan buku dari syarikat penerbitan tersebut...



Monday, July 7, 2014

Hafiz Suip – Luahan Anak Seni

Siapa tak kenal artis Hafiz Suip..seorang anak muda yang di lahirkan di pentas realiti TV..

Bermula zaman kegemilangan hafiz dengan lagu masih jelas dan di ikuti dengan awan nano, noktah cinta, ku akui, gandingan dengan Datuk Siti Nurhaliza muara hati dan deritaku bahagia mu yang sering menjadi siulan anak muda ketika di pusat karaoke...

Aku memang minat dengan si hafiz nie..kenapa??? cara dia menyanyikan lagu memang tak mengecewakan aku sebagai seorang pendengar...

Baru nie aku ada dengar full album hafiz nie bertajuk luahan anak seni..ada beberapa lagu yang ada di dalam nya..antara lagu nya      
  1.   Bahagiamu Deritaku
  2.  Mungkinkah
  3. Hanya ingin kau cinta 
  4. Deklamasiku  
  5. Kesimpulan
  6. Patah hati 
  7.  Satu cerita
  8.   Muara hati 
  9.  Matahariku


Seperti yang korang tahu ada diantara lagu tu telah hits terlebih dahulu dan sekarang yang tengah hits adalah lagu matahariku...jadi korang boleh vote kat stesen radio korang okk..

Lagu yang aku suka adalah semua lagu aku suka...hehehe.. saya suka saya suka...okk lah lagu aku terkesan sebenar nya lagu hanya ingin kau cinta...lagu tu macam si hafiz nie nyanyi bagi pihak lelaki lelaki yang ada di luar tu jangan lah mempermainkan perasaan lelaki nie...tak caya cuba korang dengar..

Meh sini aku share sikit lirik lagu tu ekk..

Di dalam hati ini aku menangis
Seiring satu luka yang telah kau beri
Kau tinggalkanku sakitiku
Sungguh ku tak percaya semua yang terjadi
Kau tinggalkan diriku dalam air mata
Tanpa kau merasakan sakit yang ku rasa
Sungguh terlalu dirimu kekasih
Biar aku pergi tanpa sisa cinta

Aku hanyalah
lelaki yang selalu ingin
engkau cinta
Bukan untuk disakiti hatinya
Perih menahan lelah
yang tak terkira

Aku hanyalah
setitis embun dalam
perihnya cinta
Tenggelam dalam rejam
duka yang ada
Selalu kalah di dalam
bercinta

Aku hanyalah
lelaki yang selalu ingin
engkau cinta
Bukan untuk disakiti hatinya
Perih menahan lelah
yang tak terkira

Aku hanyalah
setitis embun dalam
perihnya cinta
Tenggelam dalam rejam
duka yang ada
Selalu kalah di dalam
bercinta
Di dalam hati ini aku menangis


Sunday, June 29, 2014

Ramadhan 2014

tahun nie 2014 nie macam semua rakyat malaysia sedia maklum bahawa malaysia antara negara yang tempias di sebabkan kepansan suhu global...


pada bulan yang mulia ini bulan Ramadhan pasti semua orang tertunggu waktu berbuka untuk menikmati air yang di beli di bazar atau pon yang di buat sendiri...


aku sendiri akui puasa kali ini aku lebih banyak minum air berbanding makan...selepas sahaja bacaan doa untuk berbuka sudah pastinya air menjadi keutamaan...


bagi aku ini adalah dugaan bulan Ramadhan kali ini...kepanasan yang kita rasa ia telah hydrate semua air yang ada dalam badan dan membuat kita akan mencari air dahulu berbanding untuk makan...


dan tahun nie aku nekad untuk menggunakan kata berjimat dalam berbelanja.. maklum lah orang tengah lapar dengan haus..semua kat mata nampak sedap....jadi berjimat lah ketika berbelanja...



untuk Ramadhan tahun ni...jaga kesihatan diri dan banyakkan minum air pada waktu sahur dan juga berbuka...supaya badan kita tak hydrate....bagi negeri yang dalam keadaan berjerebu...jaga kesihatan diri..stay indoor...supaya korang tak kena kesan dari jerebu.minum air yang secukupnya...disamping itu kita dapat menunaikan ibadat sampingan ketika berpuasa...


SALAM RAMADHAN 2014M 1345H..

Saturday, June 28, 2014

Salam Ramadhan Al Mubarak

Salam Ramadhan Al Mubarak buat semua pembaca dalam blog nie...bagi aku bulan yang di rindui oleh semua umat islam di atas muka bumi Allah ini..kerana setiap hari adalah hari beribadat..ganjaran berlipat kali ganda...



Pada bulan yang mulia ini sama sama kita mendapat syafaat daripada-Nya...


Banyak yang aku ingin buat pada bulan yang mulia ini...selain melakukan ibadat Akhirat tak juga ibadat di dunia ini...



Pada aku bulan ni secara kita tak lansung kita berdiet..sebab kita berpuasa padaa siang hari dan makan sehari 2 kali sahaja...pada waktu sahur dan juga maghrib berbuka..


Kita juga di nasihat supaya tidak membazir ketika berbuka..amalan syaiton...bersederhana lah ketika membeli atau memasak di rumah...adakala apabila kita lapa kita akan lebih mengikut nafsu berbanding apa keperluan kalori badan kita...


Jadi sama sama lah kita bersederhana apabila sampai ke bulan yang mulia ini.. adakala nya kita tak sedar apa yang kita buat tu..jadi sama sama lah kita bermuhasabah diri kita di bulan ramadhan ini..



SALAM RAMADHAN AL MUBARAK 1435 HIJARH




NU Sentral, KL Sentral

Sebuah shopping complex yang di gabungkan dengan KL sentral...menjadi NU Sentral..kalau korang perasan di hujung KL sentral berhampiran pintu yang pergi ke stesen monoril KL sentral di situ terletaknya NU sentral...


Dan sekarang kalau korang nak ke stesen monoril KL sentral tak payah bersusah payah jalan kaki melintas jalan bagai...korang boleh jalan melalui NU Sentral nie dah sampai ke stesen...sila ikot penanda yang telah di berikan..senang sahaja kalau korang masuk dari kedai big apple tu yang dekat dengan antie anne tu korang kena terus jer sampai lah ke stesen...



Kewujudan NU sentral ditalh siap di bina pada awal tahun nie...memandangkan aku nie dah lama gile tak balik naik tren or bas nie lah jadi nya...jadi jakon kejap...nasib lah balik ke seremban baru nie kena balik naik tren...











NU sentral nie shopping complex yang design nyeer seakan akan seperti pavilion di KLCC...design moden...serius cantik...ada banyak outletyang masih belum buka maklum lah masih baru...tapi apa yang aku nampak out let yang dah buka ada McD dalam tu MPH store..ada fish manhanttan market..ada kedai sukan like adidas puma nike...ada outlet makanan kat belah atas second last..ada GSC Cinema yang itu aku tak confirm dah buka atau tidak...



so ada yang masih tak tahu tentang kewujudan NU Sentral di KL Sentral?? kalu masih tak tahu dan nak pergi sila lah pergi..tak susah nak mencari...kalau turun di stesen KL Sentral just jalan terus menuju ke burge kings jumpa lah NU Sentral nie..

Friday, June 27, 2014

Kena sengat dengan lebah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mak oiii sakit nya ko kena sengat dek lebah..ntah maner datang nye lebah nie tetiba jer sengat aku yang tengah dok sedap layan movie kat laptop kesayangan aku nie...


Pertama sekali aku hentak dulu lebah tu bukan guna tangan tetapi remote tv..hahaha..tu jer yang paling dekat...lepas tu aku keluar alah yng kat hujung bontot lebah tu..apa tah nama dy..


Lepas tu aku dah gatal...aku pon pergi lah tuam denga air batu...lega sekejap...tapi lepas tu gatal balik...huurmm...lepas tu buat apa?? Apa lagi google lah..tengok petua oang dulu dulu macam maner...adoiii nama nak pergi klinik malam malam macam nie huurmm tak ada harapan lah kan...


Ada terjumpa beberapa petua yang maner aku kena tengok yang sesuaian dengan barang yang ada dalam rumah nie...antara yang aku jumpa..


Tuam dengan air batu
Letak garam yang di campur dengan air dekat tempat kena sengat (nie yang aku buat)
Letak ubat TYT (malang nya aku tak ada ubat ni)
Pergi klinik ambik injection


Tu antaranya...lepas tu aku tengok yang sesuai dengan aku ialah garam yang di campur dengan air...aku pon try lah buat...dengan penuh keredhaan dan beserah jer lah...


Aku pon buat...lepas jer aku letak dalam 1 minit camtu aku rasa kepedihan...bila aku baca balik memang ada rasa pedih sebab garam tu bertindak untuk mengeluar kan bisa...dan biarkan selama ½ jam



Alhamdulillah lepas jer aku buat...bengkak dah surut..dah tak ada warna merah lagi dah...alhamdulillah...tinggal gatal gatal jer...


Maybank treat fair 2014

Okk last week balik ke seremban dan pergi menghadiri maybank treat fair di mid valley megemall..


Yang mane tak pernah dengar tu mesti pelik kan..okk meh sini aku cerita sikit apa sebenar maybank buat nie...apa ada dekat sini semua bagai lah...


Okk dekat sini ada jualan barangan elektrik khusus nya sebab apa aku kata macam tu...mak dengan ayah aku jadi gile bila tengok barang kat situ...jualan barang jauh lebih murah berbandng kalau kita pergi ke kedai yang menjual barangan elektrik..dekat sini juga mereka yang menjual memberi kita pilihan di mana sama ada mahu membeli menggunakan point yang di kumpul ataupon menggunakan kad untuk mendapat point..ada diantara pelanggan menggunakan separuh point dan separuh lagi adalah kad...


Kalau korang pengguna maybank kad sama ada visa kad, petronas kad atau pon apa apa penggunaan kad dari maybank mesti korang dapat bank statement dari maybank yang mengata kan ada point terkumpul dari pembelian korang yang menggunakan kad maybank..jadi point tu korang kumpul dan tebus pada masa nie...


Barangan yang boleh di tebus adalah sama ada barangan elektrik secara pembelian ataupon mahukan barangan exclusive dari maybank...macam ayah point yang di kumpulkan dia dapat beli air cooler untuk rumah..dan ayah ada membeli beberapa barangan lain...sampai penuh lah 1 kereta tu..nasib baik dah penuh kalau tidak mahu di beli macam macam lagi....


Okk akak dan ayah aku adalah pengguna maybank kad nie semua lah...so akak aku tak membeli sangat..Cuma ayah aku jer yang dok membeli  nie...akak aku lebih kepadan nak redeem point untuk mendapatkan barangan exclusive dari maybank...jadi akak aku telah dapat wireless mouse, tempat simpan external harddisk dan beg isi laptop..pada aku beg laptop tu boleh lah setakat lepas nak isi laptop n charger...



Ada mini konsert kat sana juga adalah artis malayasia yang datang...masa aku pergi tu ada bob alah bob mesra af2 tu..ada fahrin ahmad...ada hafiz hamidun...lagi ntah siapa lah aku pon tak kenal sangat...tengok lama kan aku kat mid valley tu....punya bersesak sesak untuk mendapat barangan yang di idamkan oleh pelanggan pelanggan maybank...dan ada gift dari maybank yang ayah dapat ialah powerbank, mug like a cawan starbuck..like jer tapi bukan sama pon..dan ada 1 beg baju..beg baju tu adik yang dapat ayah kata nie ‘beg budak asrama’ gile kejam bunyi nya...


Thursday, June 26, 2014

Transformers Age of Extinction

Pastinya peminat transfomers yang mengikuti cerita nie dari tahun 2007 kemunculan di pawagam seterusnya menyambung kan kembali transformers revenge of the fallen pada tahun 2009.. transformers kembali beraksi dengan transformers dark of the moon pada tahun 2011....


Pada tahun 2014 transformers sebuah filem box office yang di tungggu segenap lapisan masyrakat di Malaysia mahupon di dunia…pada musim summer lah kebanyakkan cerita box office di Hollywood di tayangkan tidak terkecuali di Malaysia..


Bagi peminat transformers cerita kali ini  Age Of Extinction sangat sangat di nantikan…sehinggakan ada yang sanggup menempah tempat duduk seminggu lebih awal…dan hampir semua kebanyakkan syarikat pawangam memberi penempahan awal kepada pelanggan pelanggan mereka…


Meh sini aku cerita sedikit pasal cerita nie..maklum lah peminat lah katakan…dari dulu follow up cerita nie… cerita nie di tayangkan secara umum pada hari ini..hall di pawangam pada aku agak penuh tapi tak sepenuh cerita maleficient tu full house terus…setiap showing penuh jer mungkin cerita maleficient keluar pada musim cuti sekolah jadi kebanyakkan ibubapa membawa anak anak untuk menonton..


Cerita Age Of Extinction ni berbeza dengan sambungan transformers 2 dan juga 3…kenapa berbeza aku kata sebab pelakon pon berbeza..transformers 4 tiada lagi sam witwicky tiada lagi Mikaela Banes...itu yang pertama kali kita perasan..pelakon utam di terajui oleh Cade Yeager Joshua Joyce Tessa Yeager Harold Attinger Shane Dyson tu adalah watak watak di dalam transformers 4 dan semua watak tersebut adalah baru...transformers 4 bukan lah kesinambungan antara transformers yang dulu dulu...


Cerita Age Of Extinction nie bermula dengan cade yang suka mengumpul kan barangan besi terpakai dan di ubah menjadi robot tetapi hampir semua robot yang di bina tiada kesempurnaan yang lengkap..cade mempunyai seorang anak bernama tessa …rumah yang mereka duduki di lelong oleh pihak bank kerana tiada kemampuan untuk membayar…suatu hari cade mengemas sebuah panggung wayang lama menjumpai sebuah trak yang terbiar..cade membeli dan di bawa pulang ke rumah untuk dibaiki…tetapi trak tersebut bukan sebuah trak biasa trak tersebut adalah optimus prime yang menyamar menjadi trak usang.. kerana manusia semua memburu autobots dan mereka menganggap autobot adalah membawa bencana kepada manusia…jadi pihak berkuasa memburu semua autobot yang ada di bumi..satu per satu autobot di musnahkan oleh pihak berkuasa.. Joshua Joyce dan juga Harold Attinger berkerjasama dengan pihak lain.. Joshua menggunakan sains dan teknologi untuk membuat robot yang menggunakan otak megatron untuk mengambil beberapa bahan penting untuk di masukkan ke dalam robot yang di buat oleh Joshua..tetapi kesempurnaan robot yang di cipta oleh Joshua tidak setanding seperti robot yang sedia ada...


Seperti biasa kita akan lihat beberapa pertempuran yang hebat di antara optimus prime dan sekutu nya dengan robot baru yang di cipta dan ada robot lain juga sertai untuk misi membalas dendam...


Dapatkah autobot mengalah kan robot baru?? Dan adakah robot baru ingin berkerjasama dengan optimus prime demi kepetingan sejagat?? Adakah kemenagan masih lagi berpihak kepada optimus prime dan kawan kawan?? Dan yang paling penting adakah lagi sekuel dari transformers???



Semua persoalan tu korang semua boleh dapat kan didalam cerita transformers age of extinction...bagi siapa yang peminat transformers korang akan dapat rasakan debaran pertempuran yang hebat di antara robot robot di dalam cerita nie..jadi apa tunggu lagi pergi lah booking da beli secara online di mana mana pawangam terdekat dengan korang semua...lagi senang dari berbaris beratur di kaunter...

Tuesday, June 24, 2014

Touch n Go

Okk pergunaan kad touch n Go bukan setakat di tol di semanjung malaysia malah pengakutan awam macam komuter ERL MONORAIL STAR...kalau korang bukan lah yang gemar beratur untuk mendapatkan tiket perjalanan..kad Touch n Go adalah penyelesaian terakhir..


Penggunaan pada komuter sekiranya korang pengguna setia komuter pergi dan balik korang dengan komuter lebih baik korang dapatkan pas bulanan dari pihak KTM..sebab lebih jimat berbading pas harian sama ada membeli di kaunter ataupon menggunakan kad touch n Go...


Pada penggunaan MONORAIL  atau STAR yang itu setahu aku tidak ada pas bulanan seperti komuter..tetapi kemudahan yang paling senang adalah menggunakan kad touch n Go sahaja untuk membuat perjalanan berbanding membeli ‘coins’ di kiosk sebelum membuat perjalanan...


ERL sama ada korang kena membeli tiket seperti MONORAIL atau STAR ataupon korang beli jugak pas bulanan..tetapi di ERL ada travel card..ini kepada yang biasa guna ERL seperti student stewdess penjawat awam yang kerja di putrajaya ini meerupakan pengangkutan utama bagi meraka untuk ke destinasi...senang bukan di malayasia..


Kenapa aku kata ia mudah? Korang Cuma reload di kaunter kalau tak cukup baki atau dah habis duit dalam kad di komuter MONORAIL STAR kebanyakkan station ada perkhimatan nie...kalau dah ada duit dalam tu just touch pada tempat kita nak keluar dengar bunyi beep 2 kali dan korang boleh teruskan perjalanan...dan lagi satu korang tak payah nak beratur bagai nak pergi beli tiket semua bagai...itu semua leceh dan ambik masa yang lama untuk membuat urusan..lebih lebih lagi masa waktu puncak..lagi lah orang ramai nak balik kerja lagi ken beratur semua...


Dengan ada nya touch n Go ia memudah kan urusan kita semua...senang pon senang....


Okk sekarang ada promotion dapatkan kad touch n Go di KL sentral..sampai bulan julai...so kepada yang masih belum dapat kan korang boleh dapat kan di KL Sentral...pada aku agak murah lah promotion..beli kad tounch n Go dengan harga RM5 dan didalam tu ada RM20..korang kena caj sebanyak RM25 sahaja berbanding korang kena beli kad di luar sebanyak RM10 dan tiada duit didalam kad...so pada siapa yangmasih belum dapat kan korang boleh dapat kan kad touch n Go di mana mana kiosk atau petrol station yang jual..


Bukan setakat penggunaan di public transport sahaja tetapi korang boleh gunakan di tol semamnjung malaysia...senang tak perlu beratur untuk mendapatkan tiket plus tu...masa perjalanan juga dapat di pendek kan...


Jadi dengan ada nya kad touch n Go nie dapat menyenangkan perjalanan korang semua..sama ada dengan menaiki kenderaan sendirian ataupon dengan menggunakan public transport..kalau nak lebih advanved ataupon mempunyai duit lebih membeli smart Tag...lagi senang perjalanan korang yang menggunakan public transport...





Wednesday, June 18, 2014

Tema bollywood???

Pertama kali bila aku dapat tahu yang kolej akan buat makan malam untuk pelajar akhir.. aku jadi hah?? Nak datang ke tidak?? Nak ke tidak...dengan tema dy bollywood tu...


Perghhh aku nie bukan jenis tengok cerita hindustan semua bagai...aku nie tengok cerita kat hbo, fox dan sewaktu dengan nya...mana lah aku buka channel cerita tu...


Apa baju nak pakai pon aku tak tahu...takkan nak pakai sari..perghhh tak selesa aku...penat aku memikirkan apa yang aku nak pakai pada malam tu nanti...


Kawan aku ajak cari baju untuk makan malam tu nanti...huurmmm aku masa tu masih tak buat keputusan lagi nak pakai baju apa...dan memang aku dah tahu aku akan mencuba baju yang ada kat situ jadi aku ambik keputusan untuk memakai kemeja dan jeans untuk keluar..senang aku cuba baju tu nanti...


Jumpa ke tidak baju yang aku cari tu??? Maklum lah memilih sangat....tak per  tunggu jer lah next post atau tunggu jer aku post kat blog nie...hahaha....bukan senang nak tengok aku pakai baju yang laur biasa pada aku lah...pada orang lain aku tak tahu pulak...sebab aku dah biasa pakai apa yang selesa...bila kena pakai baju lain sikit aku akan jadi huurmm huurmmm hurmmm ekk...


Agak susah untuk aku sesuai kan diri untuk memakai baju yang aku tak pernah pakai...dan persoalan nya adakah aku akan pakai selepas tamat nya majlis makan mlam tu nanti?? Soalan yang padda aku tak ada jawapan sebab aku sendiri tak tahu kemana aku nak pakai baju sebegitu ke mana dan apa majlis yang sesuai....huuawwwrrgghhhh.....


Susah sangat buat pilihan...haa gasak ko lah apa nak jadi pon.....


Suatu malam kubur berasap 2

Okk hari ini aku tengok cerita suatu malam kubur berasap 2..


Pada aku, aku sendiri tak berapa nak faham cerita nya macam maner...tetapi cerita tu lawak dari segi kumpulan shiro dan juga azad sebagai watak utama...


Terlampau banyak sangat permainan hantu dalam satu cerita sampai aku rasa tak tahu sama ada ada kaitan ke tidak dengan kesemua hantu yang di tayangkan dalam cerita tersebut...


Meh sini aku terangkan...kalau aku salah mohon maaf lah...sebab masa aku taip entry nie pon aku dalam keadaan 60-40% jer nie...antara sedar dengan tidak sebab badan aku dah letih...letih sebab apa tu nanti aku cerita..


Kumpulan shiro berlakon dalam cerita ini mereka membawa watak seram tapi biasalah tak berapa nak seram sebab shiro dari aku kenal dyrang ni buat lawak memanjang...ajak shiro memegang watak sebagai nayan dan shahrol shiro memegang watak sebagai amir dan azad iskandar sebagai watak acoy...acoy nie sebagai pengurus kepada amir dan juga nayan...pada suatu hari amir dan juga nayan balik ke kampung..dalam pada yang sama si acoy nie pon ikot sekali balik ke kampung utnuk berjumpa dengan tok mat lokanan rahim..dalam rumah tok mat ada beberapa orang yang merupakan pesakit mental dan tok mat mempunyai anak bernama julia... amir, nayan dan juga acoy minat kepada julia...julia berkata kepada acoy yang menyuruh mereka tinggal kan rumah tok mat tetapi mereka terlambat sebab pesakit mental di rumah tok mat telah bertukar kepada hantu...dalam masa yang sama amir telah mendapat satu pesanan melalui mimpi tetapi mereka semua tak percaya akan mimpi tersebut...


Dapat kah mereka merungkai pesanan yang datang melalui mimpi tersebut?? Siapakah tok mat sebenar nya?? Siapakah julia di dalam ceirta ini??


Semua persoalan itu ada di dalam cerita suatu malam kubur berasap 2...yag telah di tayang kan di pawangam berdekatan dengan korang semua...


Pada aku cerita nie kelakar sebab ada kumpulan shiro...cerita CEO semalam aku tengok lagi kelakar dari cerita nie.. pada aku lah...tak tahu lah taste korang untuk tengok wayang macam maner...so apa apa pon terpulang lah pada korang nak tengok cerita apa di pawangam...kalau boleh support lah sikit filem melayu kita...

Tuesday, June 17, 2014

CEO filem komedi serius

Korang dah tengok filem CEO?? Filem ni berbeza dengan filem filem  melayu komedi yang lain…kerana dalam serius ada jenaka yang tersendiri…

Filem yang di lakonkan oleh beto khusyairi dengan remy ishak ini telah membawa jalan cerita yang tersendiri...adam lakonan remy ishak seorang CEO di sebuah syarikat di ibu kota telah di fitnah kerana menggolap duit syarikat..dan adam telah di pecat menjadi seorang pengemis jalanan kerana ke semua asset di bekukan…kemudian sufian abas lakonan beto khusyairi yang berkerja seorang penghantar pizza di sebuah syarikat pizza telah di tuduh merangut beg tangan bakal tunang adam dan sufian di tahan polis.. keesokkan hari adam di pecat dan sufian di ikat jamin oleh penguam syarikat…di mana peguam syarikat menyatakan arwah pakcik nya seorang pemegang saham di syaikat tersebut dan seterusnya menyerah kan ke semua saham tersebut kepada sufian..akhirnya sufian di lantik menjadi CEO menggantikan adam…

Adam terus mencari kebenaran untuk menyatakan diri nya tidak bersalah..di samping itu adam berjumpa dengan alloy seorang buskers untuk meminta bantuan selepas di pecat oleh tan sriuntuk meneruskan kehidupan seperti orang biasa.…

Pada suatu hari hari sufian dan nina telah memasuki bilik tan sri dan seterusnya telah mendengar konspirasi antara tan sri dan anak buah nya yang mengenakan adam yang di tuduh mengsonglap duit syarikat…
Adam, nina dan sufian merancang supaya tan sri dan anak buah nya dapat di adili dan di bawa ke muka pengandilan..

Dapat kah adam, nina dan sufian merancang untuk memerangkap tan sri?? Mengakukah tan sri itu semua kerja mereka??

Jawapan itu semua terjawab bila korang tengok cerita CEO di pawangam berhampiran dengan rumah anda…




Halal ker Haram sebenarnya nie??

kecoh sekarang nie...benda makanan kejap halal kejap haram...ada pihak kata halal ada pihak pulak kata haram..


benda makanan nie dah jadi waswas...bila waswas memang sebaik nya di elakkan..tetapi bagi penggemar coklat ia mungkin memberi kesan..bila hendak memilih buat lah pemilihan yang betul...


kemudian ada keluar statement dimana pegawai dari JAKIM yang ingin membuat demo untuk memakan coklat tersebut...pada kita memang pihak terbabit kena pastikan benda tu sama ada halal atau tidak..tetapi kenapa bila tiba pada demo tersebut pegawai terbabit tidak menjamah coklat dan hanya yang menjamah adalah sekumpulan blogger yang makan...


bagi aku bila benda nie terjadi ia cukup memberi tamparan yang agak hebat bagi kes coklat terbabit...ia menjadi kan tanda tanya sama ada coklat terbabit masih lagi halal atau tidak...



sepatutunya pihak terbabit perlu membuat uji kaji dengan lebih mendalam lagi tentang coklat terbabit dan buktikan kepada pengguna dimana coklat itu masih lagi halal atau tidak..tidak perlu lah mempergunakan pihak lain untuk mengkaji bahawa produk tersebut halal ke tidak...sekiranya halal atau tidak perlu dimaklumkan kepada pengguna..pengguna berhak mengetahui tentang status coklat terbabit...


aku dah lama tak makan coklat...tak terasa pulak nak makan dari awal tahun nie...kalau nak makan pon baik aku pergi beli nutella makan dengan roti..sedap wooo...nak sedap lagi dah sapu kat roti tu masuk kan dalam microwaves biar cair sedikit coklat nutella tu...pergghh terangkat beb...makan tu jer lah senang...halal pon halal tak ada waswas....

Monday, June 16, 2014

100hari MH370

genap100 hari dah kehilangan pesawat MAS MH370 dari KLIA menuju ke Beijing China..kita semua masih menanti berita tentang MH370...


rakyat Malaysia masih berdoa supaya MH370 kembali ke Malaysia...


berat mata memandang berat lagi bahu waris dan juga keluarga penumpang MH370


pelbagai persoalan dan pelbagai spekulasi yang di keluarkan oleh pelbagai pihak tentang kehilangan MH370..


aku mengikuti perbualan antara penyampai berita Izwan Azir dengan Tun Dr Mahathir bekas perdana menteri malaysia di TV3 melalui slot Buletin Utama...


Tun Dr Mahathir seorang perdana menteri yang bertahun memengang tampuk kerajaan di Malaysia memberi pandangan tersendiri..


antara jawapan yang menarik minat aku adalah..

"mana mungkin zaman sekarang kapal terbang sepanjang 63 meter hilang macam tu sahaja..keluar tepi jalan pon masih boleh di dapat kesan melalui statelit"

"kapal terbang sekarang kalau terhempas kat darat atau di laut mesti akan crash tetapi kes MH370 hilang macam tu sahaja tak dapat kesan apa pon agak mustahil pada zaman sekarang nie"

"pihak yang menjaga statelit tak mungkin memberi data data yang di perolehi melalui statelit yang boleh merangkap data data ini semua"


malah bila Tun Dr Mahathir sendiri berkata ada 'rahsia' di sebalik kehilangan MH370 ini dah menimbulkan pelbagai spekulasi tertanya tanya di benak masyarakat Malaysia....


apa apa pon rakyat malaysia masih berharap dengan keajaiban yang berlaku pada MH370..sama sama lah kita berdoa agar MH370 kembali ke Malaysia...buat MH370 kami di sini masih setia menanti tentang berita tentang kepulangan MH370...



Sunday, June 15, 2014

cerita melayu tidak mendapat sambutan??

adakah cerita melayu tak mendapat sambutan yang sehangat seperti filem di hollywood??


adakah jalan cerita dan juga pelakon di malaysia begitu membosan kan??


kenapa aku cakap macam nie bila aku compare kan cerita melayu dengan cerita di hollywood dan menjadi satu kemestian cerita hollywood mendapat tempat di hati masyarakat... meh sini buat perbandingan antara cerita 'CEO' dengan 'Transfomers' yang bakal di tayangkan

cerita CEO




cerita Transfomers 4


kenapa aku compare kan degan cerita hollywood??

sebab maner maner cerita hollywood mesti mendapat tempat di hati penonton..asal cerita tu ada sambungan mesti ada mendapat tempat..alah kalau tak ada sambungan pon tetap jugak mendapat tempat...


rasa agak sedih lah jugak bila cerita melayu kurang mendapat tempat di hati masyrakat...


aku akui menjadi kebiasaan aku menontot cerita hollywood tetapi aku support jugak cerita melayu yang menarik pada aku...


sepatut nya kita orang melayu support sikit cerita melayu yang ada pengajaran...bukan tak boleh tengok cerita hollywood tu ada kala nya kita perlu support cerita melayu jugak..siapa lagi yang suppot cerita melayu kalau bukan kita...renung renung kan lah..